Ψυχόδραμα για Ενήλικες
Σε κλίμα εμπιστοσύνης κι ασφάλειας, τα άτομα μοιράζονται τις προσωπικές τους ανησυχίες, βιώματα, ανάγκες κι όνειρα. Εξωτερικεύουν διάφορες πλευρές του εαυτού τους, αλληλεπιδρούν με τα μέλη της ομάδας, δοκιμάζουν νέους και πιο λειτουργικούς ρόλους και συμπεριφορές σε παλιές και καινούργιες καταστάσεις που τους απασχολούν. Η γενική αρχή που ισχύει είναι ότι όσο πιο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας, τόσο πιο καλές σχέσεις φτιάχνουμε.
Τι κάνω σε μια ομάδα ψυχοδράματος;
Καλείσαι να είσαι ο εαυτός σου και να εκφράσεις τις προσωπικές και κοινωνικές σου ανησυχίες, ανάγκες, βιώματα, επιθυμίες, όνειρα.
Πειραματίζεσαι, δοκιμάζεις και εξασκείς νέους και πιο λειτουργικούς ρόλους και συμπεριφορές σε παλιές και νέες καταστάσεις.
Μπορείς να διερευνήσεις εμπειρίες του παρελθόντος, δυσκολίες του παρόντος και προκλήσεις ή να προετοιμαστείς για μελλοντικά ενδεχόμενα.
Βρίσκεις ενεργητικά τις δικές σου απαντήσεις και συμβάλλεις στο να βρουν και οι άλλοι τις δικές τους, αντί να δέχεσαι παθητικά τις απαντήσεις που σου δίνονται.
Γίνεσαι πιο δημιουργικός και αυθόρμητος ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και ενσωματώνοντας νέους τρόπους για να υπάρχεις και να ενεργείς, που μέχρι πρότινος δεν ήξερες ότι έχεις και τους οποίους δεν θα έβρισκες χρησιμοποιώντας κάποια άλλη συμβατική μέθοδο ανακάλυψης του εαυτού.
Ανοίγεις τους ορίζοντες σου, γιατί «το ψυχόδραμα είναι ζέσταμα για την ζωή, είναι ζωή!»
Πώς λειτουργεί μια ομάδα ψυχοδράματος;
Το άτομο που είναι πιο ζεσταμένο– που εκφράζει καλύτερα το κεντρικό θέμα που απασχολεί ολόκληρη την ομάδα- γίνεται πρωταγωνιστής και δουλεύει στην ψυχοδραματική σκηνή το δράμα του- κάνει δράση αυτό που σκέφτεται, αυτό που νιώθει και αυτό που του μαρτυρά το σώμα του.
Δίπλα του σε όλη την διαδικασία είναι ο ειδικευμένος ψυχοδραματιστής– συνοδοιπόρος στην προσπάθεια του.
Κάποια από τα μέλη της ομάδας συμβάλλουν στο να αποδώσει αυτά που έχει μέσα του- βοηθητικά εγώ– μπαίνοντας στους ρόλους που τους δίνει ο πρωταγωνιστής.
Τα υπόλοιπα μέλη κάθονται στις καρέκλες.
Στο τέλος, όλα τα μέλη της ομάδας και ο συντονιστής αν το επιθυμεί, μοιράζονται με τον πρωταγωνιστή αυτά που ένιωσαν, την σύνδεση τους με την δουλειά του πρωταγωνιστή, χωρίς να κάνουν κριτική.
Έτσι, συμπεριλαμβάνονται όλοι και ενσωματώνεται το δρώμενο ως μια συνολική δουλειά.
Ψυχοδραματική Φιλοσοφία
Το ψυχόδραμα είναι μια οπτική μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας, που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις του ατόμου και συμβάλλει ώστε να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του και κατανόηση των θεμάτων που το απασχολούν.
Είναι μια ομαδική διαδραστική εμπειρία, όπου όλα τα μέλη μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά, να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, να αγγίζουν ό,τι τα δυσκολεύει και να ενισχύουν ό,τι τα βοηθά να πάνε μπροστά, να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες.
Το Ψυχόδραμα είναι φιλοσοφία ζωής και βιωματικός τρόπος μάθησης γιατί μαθαίνεις να δίνεις αξία σε ό, τι έχει αξία, να σχετίζεσαι με τρόπο που σε ικανοποιεί, να έχεις όραμα και προοπτική, να δημιουργείς, να είσαι αληθινός, παρών, αυθόρμητος, να έχεις σε ισορροπία τα συναισθήματα, την δράση και την λεκτική επικοινωνία & να είσαι σε αρμονία με τον εαυτό σου και τον κόσμο.
Σε ποιους απευθύνεται;
Σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να:
– νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους,
– έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που βιώνουν,
– έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και τους άλλους,
– διερευνήσουν νέες προοπτικές στη ζωή τους & να βρουν διεξόδους,
– έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με ξεκάθαρες και λειτουργικές σχέσεις, ευελιξία, χιούμορ, δημιουργικότητα, αυθορμητισμό.
Εφαρμόζεται και αφορά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης λειτουργίας και δραστηριότητας:
Προσωπικές σχέσεις – Επαγγελματικό περιβάλλον – Εκπαιδευτικό τομέα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται στο χώρο Βιωματικά Σεμινάρια Γονέων και Αυτοτελή Εργαστήρια Ψυχοδράματος, που σου δίνουν τη δυνατότητα να ζήσεις την εμπειρία της Ομάδας και του Ψυχοδράματος και κατόπιν να αποφασίσεις την ένταξη σου σε μια σταθερή Βιωματική Ομάδα Ανάπτυξης της Προσωπικότητας.