Ατομικές Συνεδρίες

Ενήλικες – Έφηβοι – Παιδιά

Πραγματοποιούνται Ατομικές Συνεδρίες με Ενήλικες, Έφηβους και Παιδιά. Με αξία πάντα στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, δίνεται ο απαιτούμενος χώρος και χρόνος για να δουλευτούν οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι εντάσεις κι οι ανησυχίες που κουβαλάμε, καθώς κι ό,τι μας βοηθά να χαλαρώνουμε, να απολαμβάνουμε και να κοιτάμε μπροστά.

Συμβάλλουμε ώστε τα άτομα να:

♦ νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, τις επιλογές και τις αποφάσεις τους

♦ ανταποκρίνονται με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο στις καταστάσεις που τους δυσκολεύουν ή που φαντάζονται ότι θα τους δυσκολέψουν

♦ δημιουργήσουν λειτουργικές σχέσεις με τα σημαντικά στη ζωή τους άτομα

♦ αυξήσουν την επίγνωση του εαυτού τους για να μπορούν να διατυπώνουν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις και συγκρούσεις απλά και ξεκάθαρα

♦ αναπτύξουν τις ικανότητες τους προκειμένου να δίνουν αξία σε ό,τι συμβαίνει ‘’εδώ και τώρα’’ στη ζωή τους

♦ έχουν μια ευχάριστη καθημερινότητα, με καλύτερη ποιότητα ζωής, νέες προοπτικές και διεξόδους.


Συνεδρίες Ζεύγους και Οικογενειακές Συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε με αίτημα των ιδίων των ατόμων, είτε με την προτροπή της ψυχολόγου.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να διερευνηθούν οι σχέσεις μεταξύ του ζευγαριού ή και των μελών της οικογένειας και να διευκολυνθούν προκειμένου να:

◊ εκφράσουν αυτά που θέλουν αλλά δυσκολεύονται

◊ επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μεταξύ τους με ξεκάθαρα μηνύματα

◊ αναπτύξουν πιο λειτουργικές σχέσεις για να συνυπάρχουν χωρίς συγκρούσεις.


Θεραπευτική Σχέση – Ποιος ο ρόλος του Ψυχολόγου

ατομικές συνεδρίες

Η ίδια η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ψυχολόγου και ατόμου λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αμεσότητα, αποδοχή, μοίρασμα σκέψεων, εμπειριών και συναισθημάτων. Δημιουργείται προοδευτικά ένας ‘’χώρος’’ μεταξύ των δυο αυτών ανθρώπων, όπου μπορεί να χωρέσει τα πάντα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια από τη μεριά του ψυχολόγου να κατανοήσει σε βάθος τον κόσμο του άλλου, να μην κρίνει αλλά να βλέπει την πραγματικότητα του άλλου ανθρώπου σαν να έχει τα δικά του μάτια. Ταυτόχρονα, καλείται να είναι και ‘’έξω’’ από την κατάσταση για να μπορεί να στέκεται ουσιαστικά δίπλα στο άτομο χωρίς να παρασύρεται.

Καμία μέθοδος και καμία τεχνική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς αυτά τα στοιχεία στη σχέση. Κάθε άτομο έχει μέσα του τις απαντήσεις στα ερωτήματα που το απασχολούν και ο ψυχολόγος συμβάλλει στο να έρθει σε επαφή με την προσωπική του αλήθεια και να την εκφράσει.

Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια προκειμένου το άτομο να συνειδητοποιήσει, να εξωτερικεύσει, να δημιουργήσει και να αναπτύξει εναλλακτικούς και πιο ικανοποιητικούς τρόπους να υπάρχει και να σχετίζεται με τον εαυτό του και τους άλλους.

Ο ψυχολόγος συνοδεύει και στηρίζει κάθε άτομο στον αγώνα του να πραγματωθεί, να μένει όρθιος στις δυσκολίες της ζωής, να εκτιμά τις χαρές της και να προχωρά παραπέρα.


Διάρκεια

Η διάρκεια της κάθε Ατομικής συνάντησης είναι 45’ – 60’, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου (παιδί, έφηβος ή ενήλικας).

Οι συνεδρίες Ζευγαριών & οι Οικογενειακές συνεδρίες διαρκούν συνήθως 1½ ώρα.

Οι συνεδρίες γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, κατόπιν συνεννόησης με το ενδιαφερόμενο άτομο.

♦ Η γνωριμία με τους γονείς και η συναίνεση τους, κρίνεται απαραίτητη για την συνεργασία με το παιδί ή τον/την έφηβο/η.