Ατομικές Συνεδρίες

Ρόλος του Ψυχολόγου- Θεραπευτική Σχέση

ατομικές συνεδρίες

Η ίδια η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ψυχολόγου και ατόμου λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, αμεσότητα, κατανόηση, αποδοχή, μοίρασμα σκέψεων, εμπειριών και συναισθημάτων. Πρόκειται για μια πραγματική προσπάθεια να μπεις και να κατανοήσεις σε βάθος τον κόσμο του άλλου.

Καμία μέθοδος και καμία τεχνική δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς αυτά τα στοιχεία. Κάθε άτομο έχει μέσα του τις απαντήσεις στα ερωτήματα που το απασχολούν και ο ψυχολόγος συμβάλλει στο να έρθει σε επαφή με την προσωπική του αλήθεια και να την εκφράσει.

Δίνεται ο χώρος και ο απαιτούμενος χρόνος για να δουλευτούν οι ανησυχίες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι εντάσεις και οι εσωτερικές συγκρούσεις του ατόμου, με αξία πάντα στη μοναδικότητα του καθενός.


Συνεδρίες Ζεύγους και Οικογενειακές Συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε κατόπιν αιτήματος των ατόμων, είτε με πρόταση της ψυχολόγου, προκειμένου να διερευνηθεί το σύστημα λειτουργίας και οι μεταξύ τους σχέσεις, με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας τους.


Στόχος

Σε ατομικό επίπεδο δουλειάς με τα άτομα προσπαθούμε να συμβάλλουμε:

  • στην ανάπτυξη του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας τους, ώστε να ανταποκρίνονται με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο στις καταστάσεις που τα δυσκολεύουν ή που φαντάζονται πως θα τα δυσκολέψουν.
  • στη διεύρυνση της συνείδησης τους, ώστε να διατυπώνουν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις και συγκρούσεις με ανανεωμένη προσέγγιση και σύνθεση των διαισθητικών, λογικών, συναισθηματικών και πνευματικών λειτουργιών τους.
  • στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους ώστε τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ενήλικες να είναι παρόντες σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους στο ‘’εδώ και τώρα’’ με όλες τους τις αισθήσεις.
  • στην καλύτερη ποιότητα ζωής, με ουσιαστικές σχέσεις και δημιουργία νέων προοπτικών και διεξόδων!

Διάρκεια

Η διάρκεια της κάθε Ατομικής συνάντησης είναι 45’ – 60’, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου (παιδί, έφηβος ή ενήλικας).

Οι συνεδρίες Ζευγαριών & οι Οικογενειακές συνεδρίες διαρκούν συνήθως 1½ ώρα.

Οι συνεδρίες γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, κατόπιν συνεννόησης με το ενδιαφερόμενο άτομο.

♦ Η γνωριμία με τους γονείς και η συναίνεση τους, κρίνεται απαραίτητη για την συνεργασία με το παιδί ή τον/την έφηβο/η.